contact

Vriesdroog koffie

Een vriesdroog koffieautomaat maakt een kopje koffie op basis van instant koffie, oploskoffie of ...

Koffieautomaat kopen

Een koffieautomaat kopen doet u doorgaans nadat u diverse koffieautomaat leveranciers heeft gecon...

Koffieautomaat huren

Een koffieautomaat huren behoort tot de mogelijkheden bij ons. Hierbij is de aanschaf en het onde...

Filterkoffie

Filterkoffie wordt klaargemaakt met behulp van gemalen koffiebonen. De melanges die gebruikt zijn...

Koffiebonen

Geplaatst op: 09-02-2017

Koffiebonen worden op vele verschillende manieren geproduceerd in Zuid-Amerika en Afrika. Het gehele oogstproces dat hieraan gepaard gaat, bepaald in grote mate wat de uiteindelijke koffie-ervaring bij u oproept.

Een koffieplant moet volgroeid zijn alvorens deze plant geoogst word voor de koffiebessen; dit kan enkele jaren duren. De koffieplant leeft ongeveer 20 tot 25 jaar en produceert gemiddeld 2 tot 4 kilo koffiebessen per jaar. Gedurende de jaarlijkse oogstperiode worden de koffiebessen in de meeste gevallen met de hand geplukt. Het betreft een arbeidsintensief proces, waarbij plukkers met zware manden de steile plantages aflopen. Ervaren plukkers verzamelen zo'n 45 tot 90 kilo per dag, wat resulteert in 9 tot 18 kilo koffiebonen. Uitzondering hierop is de koffieoogst in Brazilië. De koffievelden zijn hier relatief vlak, waardoor het plukwerk plaatsvindt met behulp van machines. De koffiekwaliteit kan hierdoor echter dalen doordat zowel rijpe als niet rijpe bessen worden geplukt. De rijping van de koffiebes is belangrijk; de beste bes is namelijk een rijpe bes.

Van koffiebes naar koffieboon

Nadat de koffiebessen zijn geoogst, worden twee methodes gebruikt om de uiteindelijke koffiebonen te verkrijgen. De eerste methode is de natte methode, waarbij de koffievruchten 14 dagen verspreid drogen op een tafel. Vervolgens wordt het vruchtvlees van de koffieboon gescheiden (dorsen). De tweede methode is de natte methode. Hierbij wordt het vruchtvlees gedorst, maar wordt het vruchtvlees wel bij de koffiebonen in het waterbassin gelaten. Het innerlijke karakter van de boon wordt hiermee naar boven gebracht resulterende in echte kwaliteitskoffie. Het eindproduct bij beide methoden is een groene boon, een boon die rauw en niet geroosterd is. Nadat deze bonen zijn verwerkt, zijn ze klaar voor de verkoop.

Uw koffieboon

Er zijn vele verschillende koffiebonen die ieder, afhankelijk van de brandtijden en brandtemperatuur, leiden tot een unieke smaak substantie en aroma. De koffie die u drinkt bestaat vaak uit een combinatie van de verschillende koffiebonen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u een voorkeur heeft voor een bepaalde koffie. Iedere koffie is namelijk anders en zal een andere beleving met zich meebrengen.