contact

Freshbrew koffie

Wat is freshbrew koffie? Een fresh brew koffieautomaat (ook freshbrew geschreven) zet verse k...

Koffieautomaat kopen

Voordelig een Koffieautomaat kopen Een koffieautomaat kopen doet u doorgaans nadat u diverse ...

Arabica koffie

Wat is Arabica koffie? Arabica koffie komt oorspronkelijk uit het Ethiopisch Massief en wordt...

Koffieautomaat huren

Huur een koffieautomaat Een koffieautomaat huren behoort tot de mogelijkheden bij ons. Hierbi...

Robusta koffie

Geplaatst op: 11-04-2014

Ontdek Robusta koffie

Robusta koffi is in vergelijking met Arabica koffie een 'B-keuze' volgens vele koffiedrinkers. Robusta koffieplanten worden gecultiveerd en geoogst in Kameroen, Kenia, Madagascar en Ivoorkust. In deze streken is het voor de Arabica koffieplanten niet leefbaar. De Robusta koffiebonen zijn pas na de Tweede Wereldoorlog in opmars gekomen. Het uiterlijk van de Robusta koffiebonen is ronder dan de Arabica koffiebonen. Nadat de bonen zijn gebrand hebben deze een donkerdere kleur dan de Arabica koffiebonen. Koffiebranders mengen vaak Robusta en Aribica koffie en het is de Robusta koffie die de kleur moet bepalen.

Smaak is bepalend

De smaak van de Robusta koffie is in vergelijking met Arabica koffie scherper, maar ook bitterder. Daarbij komt dat de Robusta doorgaans twee keer zoveel cafeïne bevat dan Arabica. De prijzen van Robusta koffie liggen lager dan de Arabica koffie. In de praktijk koopt u een zogenaamde melange, want de koffiebranders mengen meestal Robusta en Arabica, waarbij de verhoudingen per koffiebrander verschillen.

Koffiebranders

Robusta koffie is voor de koffiebranders een belangrijk ingrediënt, zeker wanneer zij een donkere kleur wensen te creëren. Andere koffiebranders 'melangeren' liever op smaak en op geur. Het beste aroma wordt volgens 'geleerden' geproduceerd met de Arabica uit Colombia.